Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Незрозуміле тіло | RSS
Меню сайту
Міні-чат
200
Наше опитування
Яким заправкам Ви надаєте перевагу??
Всього відповідей: 458
Головна » 2010 » Березень » 18 » Землетрус в Тернополі
Землетрус в Тернополі
00:11:42
У Тернополі може бути землетрус (ОНОВЛЕНО)

“Якщо буде землетрус силою чотири бали, то будинками трястиме добре: можуть рухатися меблі, хитатимуться люстри. Якщо будинок розташований на твердих породах, як от на “Сонячному”, то трястиме менше, а у заплавах рік – більше”

Землетрус можуть пережити тернополяни уже найближчим часом.

Так вважають вчені з Інституту геофізики Національної академії наук України. Вони підвищили сейсмічність Тернопілля до відповідного показника – до семи балів за дванадцятибальною шкалою. Цим показником зобов'язані керуватися будівельники у своїх проектах.

Тернопільські фахівці вважають, що у нас можливі поштовхи силою 3-4 бали за дев'ятибальною шкалою Ріхтера. Від таких землетрусів щонайменше трясе будівлями, а щонайбільше – падають аварійні будинки. Вони визнають, що на Тернопіллі землетруси силою 4 бали вже були у 1903 та 2002 р.

Все почнеться з Карпат

Найближчим часом Тернопіль може сколихнути землетрус. Це пов’язано із сейсмічною активністю “зони Вранча”, що розташована на території Румунії, на півдні Карпат.

- Подібний до того, що стався у Туреччині, землетрус можливий у недалекому майбутньому у Карпатах, - розповідає геолог Йосип Свинко. - Небезпечне щодо землетрусів місце є саме у Південних Карпатах – у Румунії, у горах Вранча. Там землетрус був у 1974-76 рр. У нас справді існує ймовірність поштовхів силою до чотирьох балів.

Навіть, якщо землетрус у Південних Карпатах буде сильним, то значні руйнування Тернополю не загрожують, вважають тернопільські експерти.

- Якщо незабаром на півдні Карпат буде землетрус, на Тернопіль чекає тільки його відлуння, - розповідає провідний геолог “Геоінформ України” в Тернопільській області Василь Кітура. - Ми перебуваємо більше як за 500 кілометрів від епіцентру. Сила підземних поштовхів залежатиме від того, що відбуватиметься у епіцентрі землетрусу. Тож, якщо землетрус у “зоні Вранча” сягне 9 балів, максимальна сила поштовхів у Тернополі буде 3-4 бали.

Тернопіль розміщений на краю Східноєвропейської платформи. Її вважають відносно стійкою до земних поштовхів. Згідно з історичними джерелами, сильнішого землетрусу, ніж 4 бали, на Тернопільщині не було.

У нас було чотири бали

Сейсмічно активна “зона Вранча” розміщена за 100 км від кордону із Україною та близько 500 кілометрів від Тернополя. Якщо найближчим часом у горах Вранча буде землетрус, то його наслідки не будуть руйнівними для Тернополя, передбачають спеціалісти.

Якщо буде землетрус силою чотири бали, то будинками трястиме добре: можуть рухатися меблі, хитатимуться люстри. До речі, сила поштовхів залежить від того, де стоїть будинок. Якщо він розташований на твердих породах, як от на “Сонячному”, то трястиме менше, а у заплавах рік – більше.

У тому, що наше місто трясе неоднаково, тернополяни могли переконатися у 1970-х роках. Тоді також стався землетрус з епіцентром у Вранча, а до Тернополя докотилися відлуння силою 4 бали.

Сильних землетрусів останнім часом у місті не було. Утім, влітку у 1992 р. невеликий землетрус ми пережили.

Підземний поштовх відчули вдень, - розповідає тернополянка Олеся Кушнір (22 р.). - У вітальній одразу відчинилися два вікна. Батьки побігли зачиняти. Здавалося, що земля втікає з-під ніг. Усі меблі трусилися, тумбочки відкривалися. Мені тоді було лише п’ять років, але я дуже злякалася і пам’ятаю це. Не хочеться, щоб знову таке повторилося.

Землетрус силою чотири бали відбувся в районі смт Микулинці Теребовлянського району у 2002 році. Через малу глибину його виникнення на відстані далі 20-ти кілометрів поштовхів не відчувалося.

Як показав нам приклад Микулинців — серйозних руйнувань землетрус у чотири бали не завдав, - каже пан Кітура. - Утім, надра — це природна стихія, передбачити яку неможливо. Виходячи із історичних джерел, на Тернопіллі землетрус силою 4 бали останній раз був у селі Устечко Заліщицького району. Сейсмічність нашого регіону два роки тому підвищили до 7 балів за дванадцятибальною шкалою МСК. Це враховують при будівництві промислових і житлових споруд.

Довідка

Правила поведінки під час землетрусу (За інф. Центру пропаганди ГУ МНС в Тернопільській області)

1.Якщо під час землетрусу Ви знаходитися у одноповерховому будинку — якнайшвидше покиньте його і відійдіть на безпечну відстань.

2.Якщо землетрус застав у багатоповерхівці, а квартира знаходиться на першому-другому поверсі — намагайтеся її якнайшвидше покинути. Мешканцям квартир вище п'ятого потрібно стати у кутку кімнати на стику несучих (капітальних) стін.

3.Також досить безпеченим місцем у квартирі є внутрішні дверні отвори, які ведуть до будь-якої кімнати чи у коридор. Під час поштовхів двері слід відкрити, стати на поріг і триматися за одвірки.

4.Навіть, якщо підземні поштовхи припинилися, то ні в якому разі не можна користуватися ліфтом. Слід спускатися сходами, адже поштовхи можуть повторитися.

5.В усіх випадках під час землетрусу слід триматися подалі від шкляних перегородок, шаф, нависних полиць, дротів, електричних та газових приладів.

6.Під час землетрусу - не панікуйте. У жодному разі не вистрибуйте з вікон чи балконів, щоб на Вас не падали уламки.

7.Навіть якщо підземні поштовхи припинилися, намагайтеся якнайшвидше покинути будинок. Відійдіть на безпечну відстань від будь-яких споруд, аджде вони можуть завалитися.

8.Ні в якому разі після землетрусу не користуйтеся газовими чи електричними приладами. Також не користуйтеся відкритим вогнем.

9.Якщо Ви опинилися під завалом, слід стукати важким предметом або кричати, щоб Вас могли швидше знайти. ВАЖЛИВО! Стукати та кричати треба у "моменти тиші". Це - часові проміжки, в які перестає працювати вся техніка, а рятувальники прислухаються до будь-яких звуків, щоб знайти людей.

10.Якщо землетрус застав Вас надворі — вийдіть на відкритий простір — у парк, сквер чи на простору вулицю. Слід відійти якомога далі від багатоповерхівок, веж, димарів, будь-яких інших споруд. Також тримайтеся подалі від великих дерев.

11.Якщо землетрус застав у громадському транспорті чи у власному авто — зупиніться або ж дочекайтеся, доки водій зупинить автомобіль. Відчиніть двері і перечекайте. Під час підземних поштовхів не вистрибуйте з дверей.

12. Якщо Вас попередили про землетрус - негайно вимкніть будь-які нагрівальні прилади, електричні та газові прилади, зберіть теплі речі, документи, запас продуктів харчування та покиньте приміщення.

Переглядів: 2379 | Додав: Vovochka | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар новин
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024